luni, 3 iunie 2019

Un adult răzvrătit și nostalgic

   În sat la bunica s-a turnat asfalt.
   Oarecum bizar.
   Păi cum să se toarne asfalt, când în sat la bunica, în drum, în praful cât grămada, ne jucam de-a "harbujeii" și ne jucam de-a "flori, fete și băieți" și o luam la goană până "di vali" ca să facem întrecere?
    De ce asfalt?
    Păi în drum găseam potcoave ruginite și, dacă erau rupte în jumătate, scuipam de trei ori peste ele, le aruncam peste cap și obligatoriu ne puneam o dorință. Găseam de toate în drum. În praf. ...printre penele de gâscă și paiele uscate. 
    Păi ce rost ar mai avea o baie la lighean acum, dacă nu mai este ca atunci când, după ce mama ne spăla frumos pe toți și ne aranja, noi copiii, curați și primeniți, ieșeam imediat în drum și ne băgam în colbul cel mai mare ca să ne jucăm de-a "gardiana"? A doua oară nu mai țin minte dacă ne spăla, pentru că innoptam în drum, sub cerul înstelat și ne țineam în brațe unii pe alții pe furiș, să nu ne vadă. Nu dormea nimeni. Adică nu noi, droaia de copii. Dormeau bunicii noștri și părinții. Noi mergeam în expediții pe toloacă. Înconjuram satul. Ne simțeam solidari. La un moment dat, câte un părinte furios ne mai dădea de urmă și nu înțelegeam de ce ne ceartă. "Eu vă caut, umblu după voi, e târziu, știți cât e ceasul, ce faceți aici..." Ignoram isteria și râdeam de el pe înfundate. Părinții mereu sunt ridicoli. Noi număram stelele și ne iubeam unii pe alții cu bucurie de copil. A doua zi o luam de la capăt. "Harbujeii", "gardiana", "flori,fete", "sticluța cu otravă", furatul de porumb, furatul de corcodușe de la Musteață, inocentele iubiri  din ciclul "mi-a cerut prietenia"...
     De ce să toarne asfalt în sat la bunica?
     Cum să ne punem dorințe dacă nu mai găsim potcoave ruginite, pierdute în praf?

duminică, 12 mai 2019

Simboluri

   ...mă simțeam de-a dreptul fascinată și pierdută... pierdută într-o admirație aproape organică, pasională, privind alaturi de o prietenă vitrinele exterioare ale bijuteriei Cartier, de la Paris. M-am surprins străbătută de un feeling profund, în urma unui gând care suna cam așa: "E minunat să te bucuri purtând o creație de artă pură, încrustată cu briliante, dar uau!, îți dai seama cât de sublim trebuie să fii tu ca om, ca valoare morală și umană,ca să fii demn să ajungi la nivelul de a purta metale și pietre prețioase?! Metale și pietre prețioase, care parcă te invită să devii ca ele, sublim, până in cel mai adânc strat al ființei tale."
M-am cutremurat, am zâmbit unei revelații și am plecat, păstrând strălucirea unor creații...
   Între timp s-a scurs un deceniu și, pe alocuri, încă impresionată de feelingul care mă zguduise, m-am întrebat dacă, poate, acel gând nu a fost unul prea radical... Apoi am înțeles.
   Am citit undeva că nu întâmplător regii poartă pe coroanele lor și preoții pe hainele lor, pietre nestemate. Acești oameni sunt aleși să reprezinte ceea ce este mai înalt și mai profund ca valoare umană, din punct de vedere moral și spiritual, iar pietrele și bijuteriile prețioase sunt simboluri ale virtuților omenești.

   Evident că putem fi sublimi și fără să purtăm diamante, iar dacă le purtăm, asta nu inseamnă că dovedim, neapărat, virtute...deși, ...se poate și să dovedim, din fericire.

   ... E minunat că avem cu toții libertatea să ne alegem propriile simboluri... Unii poate un soare, alții poate un munte, iar poate alții, o pereche de ochi iubiți...

joi, 9 mai 2019

...a alege, sau a nu alege să fii bărbat...

...atât de multă artă și frumusețe inspiră, transmite o femeie, ca principiu in sine, că mă tot intreb cum e posibil ca un "bărbat" să aibă față de vreo femeie, sau de femei, in general, reacții de violență ,de agresivitate, sau alte forme de abuz...cum și ce i se poate intâmpla unui băiat, ca la vârsta adultă să devină nu bărbat, ci monstru? Unul care o bate, o scuipă, țipă, o jignește, o umilește, o compară...pe ea...pe care, poate dacă ar ști cum...ar iubi-o...Oare faptul ca ești adult nu inseamnă că ar trebui să te ocupi singur de tine insuți si să nu ceri unei femei să nu strălucească, doar ca să pari tu ceea ce nu ești? 

marți, 7 mai 2019

Moment

Am abuzat o sticlă de vin roșu. 

...pentru că voiam puțină libertate și pentru că mi-era poftă și pentru că unii oameni spun că ei se relaxează când se delectează cu licoarea...și pentru că m-am gândit că, chiar dacă nu e ziua mea, mă pot bucura de un soi pur și de trufe sofisticate, pudrate cu cacao.

...dar cred că adevăratul motiv a fost...că mi-era dor să simt cum e să fii alintată. ...cum este să porți un furou, să simți femeia din adâncul tău, cea pe care o recunoști în toate celelalte femei din lume și Cea pe care privirea unui bărbat doar o confirmă; ...pentru că ea este deja acolo, adânc prezentă. 

...cum este să îți oferi un moment,ție; doar ție.

Lumea e o Femeie; ...una care bea un pahar de vin, doar în furou, printre alte miliarde la fel ca ea.
(...și ...secundar e faptul că ei, puternicii, natural acceptă...ideea; 
... că le place că lumea e o femeie).

duminică, 3 februarie 2019

?

Oare cine sunt eu? Oare ce fac? Oare cum și spre ce mă îndrept ? Oare cum trăiesc? Oare fac cu adevărat ceea ce vreau să fac, sau m-am rătăcit? Poate totuși mă caut și rătăcirea este doar farmecul pe care-l adaug eu, călătoriei?

luni, 21 ianuarie 2019

Bucurie

Îmi face bine plimbarea. E iarnă. Merg pe trotuarul alb, presurat cu zăpadă și vorbesc cu mama la telefon. Un om oarecare îmi atrage atenția...și...deodată devin prezentă în viața mea. Las deoparte toate mizeriile și vorbesc cu mama despre ce mai facem. Simt iarna frumoasă și relaxarea serii cu toată ființa. Sunt fericită, merg pe trotuar și albul acesta al zăpezii, și faptul că sunt liberă îmi provoacă bucurie. Am un chef nebun să mă plimb, neapărat! Merg în parc, trec zâmbind pe lângă poștă, îmi cumpăr o plăcintă de la o doamnă zâmbitoare care se plânge cu veselie că e iarnă...și îmi place. Merg pe alei cu mine însămi și mă răsfăț cu propria mea companie. E seara mea...și mulțumesc în gând pentru tot ce am...

marți, 4 septembrie 2018

Amurg

     E toamnă. Vine aerul rece și vin și nopțile lungi. Ne ascundem în haine...; dar cum rămâne cu sufletul? Cu el ce facem? Cum să facem că să-l ferim de tristețe? De tristețea că frunzele cad, că zorii întârzie, că serile sunt reci, că soarele nu mai râde cu noi, nu ne mai încălzește, că parcă vara ia cu dânsa și libertatea. Mi-e teamă că a venit timpul să nu mă mai joc. Să nu mai amân.
Pare înfricoșător să accepți unele lucruri.